SHTETI I DASHURISË

Bajram Kryeziu dhe Shyqeri Krasniqi. Njëri nga Rahoveci dhe tjetri nga Gjakova. Dy adhurues të letërsisë. Dy miq të dashur, që i kam njohur në kohën më të mirë të jetës – si student. Unë isha brucosh, ata absolventë. Ishte koha kur Kosova frymonte nën terror, por jeta jonë rridhte sipas një kalendari tjetër. Studentët […]

Lexo më shumë...

PROGONI I TETOVËS

Shekulli XII. Qytetshkatërruesi Stefan Nemanja (sikurse rrëfen i biri i tij, Stefani i Kurorëzuari i Parë, vjehërr i një shqiptari, pasi bija e tij Komnena ishte martuar me Dhimitrin) ka shkatërruar Shkupin, Prizrenin, Nishin, Leshkën dhe Gradaciumin në Pollogun e Poshtëm. Tetova është një katund i parëndësishëm. Zhupani serb ka djegur altarët dhe librat kishtarë […]

Lexo më shumë...

Si mbijeton ideja e errët për ndarjen e Kosovës?

Mehmet Kraja: Përmes deklaratave kontraverse, përmes pohimit dhe mohimit, përmes analizave dhe propagandës mediale dhe manipulimit të opinionit, përmes gënjeshtrave publike dhe makiavelizmit, përmes mbjelljes së frikës dhe të zhgënjimit, përmes patriotizmit të rremë dhe idesë së bashkimit kombëtar; përmes gjepurave për integrime, heqjes së kufijve dhe gënjeshtrës tjetër të radhës; përmes idealizmave mashtruese dhe […]

Lexo më shumë...

PASQYRAT HIPOKRITE

Në një libër mbi poltronizmin në teori dhe praktikë flitet për dallimin ndërmjet poltronit dhe superpoltronit. Poltroni ia shkruan fjalimet shefit, pastaj ulet në rendin e parë dhe duartroket më shumë se sa të tjerët. Superpoltroni ia shkruan fjalimet shefit, pastaj ulet në rend të parë dhe mban shënime derisa e dëgjon fjalimin… Poltroni, që […]

Lexo më shumë...

Të jetosh në gjendje emergjente

Diplomati dhe albanologu i njohur gjerman, Johann Georg von Hahn (1811 – 1869), ka shkruar për dallimet ndërmjet njeriut perëndimor dhe atij lindor. Sipas tij në perëndim njeriu jetonte nën sundimin e ligjit, i cili, qoftë mbrojtës dhe kërcënues, e shoqëronte njeriun në rrugën e tij të jetesës, nga djepi deri në varr dhe e […]

Lexo më shumë...