Origjina e fjalës “Shqipëri” dhe pse bota na quan “Albania”

Dilemat mbi emrin dhe origjinën janë ato që na kanë shoqëruar gjithmonë. Në opinionet e Eqrem Çabej fjala “Shqipëri” dhe “Albani” marrin disa prejardhje të veçanta, të cilat i shpjegon në pjesëzën e mëposhtme. Shqiptari i thotë vetes shqiptar, vendit të vet Shqipëri, Shqipni, po populli njihet në botë, sikundër dihet, lashtërisht si Albanais, Albanese […]

Lexo më shumë...

Pse televizioni turk po “pushton” botën

Deri në vitin 2023, qeveria turke shpreson se ‘dizi’ do të tërheqë 1 miliard dollarë nga eksportet. Në zyrën e tij të qelqit në Stamboll, Izzet Pinto, themeluesi i Agjencisë Globale të shpërndarjes së ‘dizit’, thotë se 500 milionë dollarë janë një objektiv më realist duke pasur parasysh humbjen e tregut të Lindjes së Mesme […]

Lexo më shumë...

Rrëfimi i gjatë i Ismail Kadaresë: Ja pse kërkova azil në Francë pas letrave me Ramiz Alinë

Shkrimtari i njohur shqiptar, Ismail Kadare ka rrëfyer për jetën dhe krijimtarinë e tij në një intervistë të realizuar nga gazetarja Vjollca Hajdari me rastin e botimit nga Fischer Verlage, të romanit “E penguara”, përkthyer nga Joachim Rëm. Intervista është marrë në kafenenë e preferuar të shkrimtarit “Le Rostand”, ku ka qenë së bashku me […]

Lexo më shumë...