A e dini çfarë i ndodh trupit tuaj nëse pini Coca-Cola

A e dini çfarë i ndodh trupit tuaj nëse pini Coca-Cola

25/08/2018 Off
Puna jonë është vullnetare andaj nëse keni mundësi ndihmoni shqip.dk

Procesi kimik gjatë prodhimit të ngjyrosjes së karamelet, që përdoret në pije të buta si Cola prodhon një kancerogjen, që mund të rrisë rrezikun e kancerit në mbi pragun e pranuar të një rasti shtesë në çdo 100,000 njerëz që konsumojnë këto pije, sugjeron një analizë.

Testet laboratorike të kryera nga Raportet e Konsumatorëve në 11 pije të gazuara, të raportuara për herë të parë vitin e kaluar, me një analizë të konsumit mesatar të amerikanëve, studiuesit në të zbuluan se një ditë mund të jetë e mjaftueshme për t’i ekspozuar ato në nivele potencialisht të shkaktuara nga kanceri i kimikatit, i njohur si 4-MEI (shkurtesë për 4-metilimidazol).

Kancerogjeni i mundshëm formohet gjatë prodhimit të ngjyrës së karamelit të njohur, që i shtohet shumë pijeve të konsumuara gjerësisht, transmeton Gazeta Shneta.

Testimi në 110 mostra të markave të pijeve të gazuara, të kryera nga hulumtuesit e Raporteve të Konsumatorëve, të udhëhequr nga një ekip në Qendrën Johns Hopkins në Baltimore, zbuloi se pija përmbante nivele që varionin nga 9.5 mcg për litër (mcg / L) deri 963 mcg / L.

Përqendrimet e 4-MEI ndryshuan në mënyrë të konsiderueshme nga markat e pijeve të gazuara dhe gjendja e blerjes, përfunduan studiuesit, “por ishin në përgjithësi në përputhje me nivelet e 4-MEI.

Hulumtuesit thonë se nuk kishte të dhëna të mjaftueshme nga mostrat e pijeve individuale për të rekomanduar një markë mbi tjetrën në drejtim të ekspozimit të kancerogjenit, por ata sugjerojnë: “Standardet rregullatore shtetërore duket se kanë qenë efektive në uljen e ekspozimit ndaj kancerogjenëve në disa pije”.